Categorieën
Initiatieven Media

D66 Leiden krijgt eerste lokale Els Borst Netwerk

Op maandag 25 juni spraken Pascalle van Eerden en ik met IJsbrand Terpstra van Politiek071 over het nieuwe initiatief Leids EBN. Luister hier het interview terug.

 

 

 

 

De afdeling van D66 in Leiden heeft het eerste lokale Els Borst Netwerk van Nederland opgericht. Het doel van deze vereniging is het inspireren en activeren van vrouwen om meer betrokken te zijn bij de (lokale) politiek. “We willen een netwerkplek creëren voor D66-vrouwen in Leiden”, aldus voorzitter Liang de Beer in Politiek071. “En laten zien hoe tof het is om actief te zijn als vrouw in de politiek.”

Met verschillende activiteiten probeert het Els Borst Netwerk om naar de positie van vrouwen in de politiek te kijken. “We proberen niet in problemen te denken maar ons te richten op het enorme potentieel”, aldus De Beer. “Hoe mooi zou het zijn als we dat naar de politiek kunnen halen?” Het netwerk richt zich op de vrouwen van D66, maar staat ook open voor de mannen. “We hebben mannelijke bondgenoten nodig”, aldus De Beer.

Afgelopen donderdagavond was de feestelijke aftrap van de Leidse lokale afdeling, met een rondvaart op de Leidse singels. Journalist en schrijver Yael Vinckx vertelde de opvarenden een persoonlijk verhaal over haar rol in de politiek. Dinsdagavond 26 juni wordt de kick-off in Old School afgesloten met de bijeenkomst ‘Meer vrouwen in de provinciale politiek’, waar het zal gaan over de Provinciale Statenverkiezingen van volgend jaar. “Iedereen is welkom, ook als ze (nog) niet politiek actief zijn.”

Na de zomer komt het netwerk met nieuwe plannen. Zo zullen er trainingen en activiteiten worden georganiseerd, maar gaat het netwerk ook op zoek naar nieuw vrouwelijk talent voor in de politiek. “Het zou mooi zijn als we in 2022 op de lijst van D66 zestig procent vrouwen hebben”, aldus De Beer. “Dat hebben we ook opgeschreven om ons afdelingsbestuur een beetje te plagen.”