Categorieën
Schrijfsels

Intersectionaliteit maakt sociaal-liberalisme toekomstbestendig

Het sociaal-liberalisme heeft een geschiedenis van het bevragen van macht, het creëren van de maatschappelijke randvoorwaarden om het individu vrijheid te bieden en een progressieve grondhouding – al is deze laatste wellicht een recente toevoeging. Intersectionaliteit zou het sociaal-liberale denkkader kunnen verrijken.

Met de lancering van Bij1 werd het politieke landschap verrijkt met de eerste partij in Nederland die zich expliciet ‘intersectioneel’ noemt. Ook in het Europees Parlement is inmiddels een levendig debat gaande over intersectionele politiek, naar aanleiding van het rapport On intersectional discrimination in the European Union over wat beleidsmakers met dit begrip kunnen. Hoog tijd dat sociaal-liberalen zich er ook eens in gaan verdiepen.

In Idee 2022-3 ‘Liberalisme in Crisis‘ schreef ik een artikel over intersectionaliteit als (broodnodige) inspiratie voor het liberalisme.

Lees het hele artikel (pdf) hier.