Categorieën
Blog Schrijfsels

Wat ik uit de Morning Pages haal

Wist je dat ik elke ochtend een half uur eerder opsta en drie pagina’s volschrijf met de hand? En dit al een jaar volhoud? In juli 2020 ben ik begonnen met The Artist’s Way – de methodiek van Julia Cameron voor het hervinden van je creatieve productiviteit. Ik had niet verwacht dat ik het zo lang zou volhouden. En: dat deze Morning Pages mijn leven zouden veranderen. Goed, dat is overdreven maar de methodiek is een vast ankerpunt in mijn leven geworden.

Wist je dat ik elke ochtend een half uur eerder opsta en drie pagina’s volschrijf met de hand? En dit al een jaar volhoud? In juli 2020 ben ik begonnen met The Artist’s Way – de methodiek van Julia Cameron voor het hervinden van je creatieve productiviteit. Ik had niet verwacht dat ik het zo lang zou volhouden. En: dat deze Morning Pages mijn leven zouden veranderen. Goed, dat is overdreven maar de methodiek is een vast ankerpunt in mijn leven geworden. 

Cameron schreef haar boek in eerste instantie voor geblokkeerde kunstenaars. Dat was voor mij ook het aanknopingspunt: ik wilde productiever zijn in het schrijven, met meer zelfvertrouwen creatief leven en meer richting geven aan mijn werk. De methodiek is overigens al dertig jaar een succes, vorig jaar is een prachtige nieuwe editie van het eerste boek verschenen.

The Artist’s Way kent drie basistools: allereerst de Morning Pages, drie handgeschreven pagina’s over alles wat er maar in je opkomst. Deze zijn bedoeld om ’s ochtends alles uit je hoofd op papier te krijgen. Daarnaast zijn de Artist Dates een essentieel onderdeel, wekelijkse uitjes, alleen en zonder enig nut, met als enige doel je innerlijke kunstenaar te voeden. In de vervolgboeken formuleert Julia Cameron nog een derde tool: wandelen, voor rust en reflectie. Elk boek is opgezet als cursus van 12 weken met leeswerk en opdrachten, maar de basistools kun je altijd blijven gebruiken. 

Terug naar het schrijven in de vroege ochtend. Elke dag dus drie A4 pagina’s met de hand. Ik gebruik de mooie hardcover boeken van Leuchtturm (materiaal is belangrijk!) of een schoolschrift van de Hema (een stuk goedkoper, en met mooie printjes!). Het aantal keer dat ik de routine heb overgeslagen in het afgelopen jaar, is op één hand te tellen. 

In het schrijfproces gebeuren er allerlei dingen. De sleutel is om niet teveel na te denken. Morning Pages zijn vooral: free writing, filosoferen, analyseren, alles opschrijven wat in je opkomt. Toen ik begon dacht ik veel stukken te kunnen gebruiken voor mijn ‘echte schrijfwerk’. Soms is dat ook het geval en schrijf ik bijvoorbeeld een hele dialoog uit. Soms staan er in één schrift, maar een of twee fragmenten die ook daadwerkelijk gebruik. Het grootste deel gaat over werk, situaties, politiek, angsten en onzekerheden, mijn relatie, vraagstukken waar ik in mijn dagelijkse leven tegenaan loop, prioriteren van ambities, dingen die ik wil doen (van naar de kapper gaan tot een eigen onderneming beginnen). En vaak is het ook gewoon gewauwel op de vroege ochtend of gezeur. Volgens Julia Cameron: als je lang genoeg zeurt in de Morning Pages, moet je het vraagstuk op een gegeven moment in het echte leven wel gaan oplossen.

Na een jaar heb ik een boekenplank vol met boekjes. Nadat een boekje vol is, laat ik deze ongeveer een maand liggen, daarna ga ik deze te lijf met markers. Met geel markeer ik de inzichten die op de vroege ochtend vanuit mijn binnenste kwamen opborrelen, met roze markeer ik acties en zet ik in mijn takenlijst (de Things app) of doelenlijst. Met blauw markeer ik passages die ik kan verwerken in mijn schrijfwerk, voor fictie, non-fictie of blogs. Let wel: met het meeste dat ik opgeschreven heb, doe ik verder nooit meer iets mee. 

De Morning Pages zijn een vast ritueel in mijn leven geworden. Het afgelopen jaar heeft me zeker als schrijver veel gebracht, maar verrassend genoeg gaan de Morning Pages 95% van de tijd over compleet andere zaken. Ik analyseer situaties, denk plannen uit, schrijf alle aspecten van moeilijke vraagstukken uit, probeer te achterhalen wat de motivaties van mensen zijn. Ik merk dat het schrijven voor mijn werk, voor mijn politieke activiteiten en andere nevenactiviteiten van grote waarde is geweest. In het afgelopen jaar ben ik van baan veranderd, heb ik ervoor gekozen mij niet te kandideren voor een politieke functie, deed ik een redesign van mijn website, durfde ik mee te doen aan een schrijfwedstrijd en nog veel meer kleine en grote dingen. 

En nee, dit is niet de aankondiging dat ik nu Morning Pages online coach word. Verre van, ik denk dat The Artist’s Way juist een individueel proces is. Wat ik wel kan doen, is je aanraden het een tijdje te proberen. De Morning Pages zijn de discipline, de gewoonte, maar de twee andere tools van Julia Cameron zijn net zo belangrijk en misschien nog wel moeilijker dan elke ochtend eerder opstaan om te schrijven.